Instituto Cervantes


Culturele en Sociale Activiteitenprogramma
Print this page

Culturele en Sociale Activiteitenprogramma

AIL Madrid vult haar klasikale lessen aan met het Culturele en Sociale Activiteitenprogramma, 10 lessen per week gewijd aan het werkelijk leren kennen van de Spaanse cultuur en gewoontes, en om de stad Madrid beter te leren kennen. Maar het beste van alles, het programma wordt opgenomen zonder extra kosten voor de intesive cursussen studentena!

Culturele en Sociale Activiteiten in MadridTijdsindeling

In het programma zijn 10 lessen per week gewijd aan activiteiten in de middag of de avond, van maandag t/m vrijdag.Zelf te bepalen aanwezigheidDe activiteiten zijn een aanvulling op de intensieve lessen die ´s morgens gegeven worden.In het begin van de week, uw docent Spaans zal u kennis laten maken met het activiteitenprogramma voor die week en u kunt besluiten welke activiteiten u bij wilt wonen, en u inschrijven. Als u uiteindelijk besluit om toch niet te gaan, kunt u uw naam simpelweg doorstrepen op de lijst.

Oefen uw Spaans

Alle taalactiviteiten, culturele en historische activiteiten zullen in het Spaans worden begeleid door in Madrid wonende begeleiders. Dit is een extra gelegenheid voor uw begrip van en uitdrukking in de Spaanse taal.
Ook voor beginners zijn de activiteiten uitstekend te volgen, aangezien het visuele aspect een grote rol speelt, zodat studenten van alle niveaus alles zullen begrijpen en waarderen.

Maak nieuwe vrienden

Alle activiteiten zijn een goede manier om studenten uit andere klassen te leren kennen.
De levendige en interactieve vorm van de activiteiten draagt bij aan de goede, vriendschappelijke en ontspannende sfeer binnen de school. 
Er zal altijd een lid van het begeleidingsteam van AIL Madrid aanwezig zijn, waardoor alle nieuwe leerlingen zich erg snel op hun gemak zullen voelen. 

Gratis voor alle intensieve cursus leerlingen

AIL Madrid heeft geen extra kosten in rekening brengen om zijn intensieve cursus studenten voor de activiteiten. De entreeprijs voor de musea, transportkosten, eten en drinken zijn niet inbegrepen.  

Leerlingen van alle niveaus kunnen deelnemen

Alle docenten die de activiteiten begeleiden zijn gekwalificeerd en hebben een ruime ervaring waardoor zij alle materiaal kunnen aanpassen aan het niveau van de leerlingen.
De wekelijkse activiteiten worden elke maandag verkondigt, zodat de leerlingen de docenten kunnen raadplegen of de activiteit aan hun niveau is aangepast.

De activiteiten kunnen op verzoek worden aangepast aan de wensen van de studenten (bv. speciale medische omstandigheden).

Variatie

Het programma bestaat uit meer dan 50 verschillende activiteiten die elke week wisselen. Dit om de leerlingen een gevariëerd programma te bieden tijdens hun verblijf. De activiteiten worden onderverdeeld in 4 categoriëen:

Taalactiviteiten

Onze studenten oefenen Spaans in Retiro, Madrid  culturele en sociale activiteitenUitspraak en spelling: Deze klas biedt u de mogelijkheid om de regels van de uitspraak te leren beheersen, en deze te oefenen tijdens leuke opdrachten.

Accenten: Moet op dit woord nou een accent of niet? Als dit probleem u bekend voorkomt, zal deze les u twijfels snel wegnemen.

Zangworkshop: Tijdens deze workshop zult u enkele beroemde Spaanse liedjes leren, en maakt u kennis met nieuwe woorden en uitdrukkingen.

Lichaamsuitdrukkingen: Met deze workshop, aanbevolen voor beginners en mensen van gemiddeld niveau, zul u enkele uitdrukkingen leren die in het dagelijkse leven worden gebruikt. Hiermee zult u zich natuurlijker kunnen uitdrukken, en zult u de Spaanse gebarentaal beter leren begrijpen. Er zullen u een aantal veelgebruikte lichaamsuitdrukkingen en zinnen worden bijgebracht.

Lezen in het Spaans, 10 bekende schrijvers: Lezen is een goede manier om uw Spaans te oefenen. Weet u niet goed welke schrijvers u zou moeten lezen, of welke boeken geschikt zijn voor uw niveau, dan zal deze activiteit uw leren uzelf te orienteren om optimaal te kunnen genieten van de Spaanse literatuur.

Rijm: In Spanje is rijm een zeer populaire en veelgebruikte manier van uitdrukken, vanaf Don Quijote tot op heden. Als u Spanje en haar inwoners beter wilt leren kunnen, dan raden wij u deze cursus aan, want ´A la cama no te irás, sin saber una cosa más´.(U zult naar bed toe gaan, zonder nieuwe kennis te hebben opgedaan).

Cultuur en uitdrukkingen met kleuren: In elke cultuur staan kleuren in verband met taal. Bijvoorbeeld, in Engelssprekende landen staat groen voor jaloezie. Maar in Spanje? Tijdens deze workshop oefenen we met de kleuren, bekijken we de cultuurverschillen waarmee we te maken hebben en, bovendien, zullen we een aantal zeer gekleurde Spaanse zinnen oefenen!

Dieren in de Spaanse taal: ¿Bent u een ezel in de Spaanse taal, of herinnert u zich al u woordjes omdat u het geheugen van een olifant hebt? Wees geen ezel en kom naar deze klas, waar u het volgende zult leren: Namen van dieren, geluiden van dieren ui alle landen en uidrukkingen waarin dieren voorkomen, waardoor u Spaans natuurlijker overkomt.

Federico García Lorca: Een gouden kans om deze dichter te leren kenen, een genie uit de 20e eeuw die, vanwege zijn politieke ideën, tijdens de Spaanse Burgeroorlog is geliquideerd. En, bovendien, is hij Spanjes grootste romantisch dichter!

Workshop gedichten schrijven: Als u denkt dat u geen gedichten kunt schrijven, laat staan in het Spaans, dan vergist u zich. Tijdens deze workshop laten wij u zien dat u, met een beetje hulp, wat grammatica, woorden en een beetje creativiteit gewoon gedichten kunt schrijven. Spelen met taal help ook bij het leren!

Business Spaans, CV & Motivatiebrief: Een goed CV insturen is in Spanje onmisbaar tijdens het zoeken naar een baan, net als het sturen van een goede motivatiebrief. In deze klas leren we u een goed CV op te stellen, alsmede een motivatiebrief te schrijven. Ook zullen we u laten zien welke soorten CV´s er in Spanje bestaan.

Informeel Spaans en niet verbale-communicatie: U weet dat Spanjaarden met veel gebaar praten. Leren om het lichaam te bewegen tijdens het praten is na grammatica één van de belangrijkste aspecten die nodig zijn om vlotter in het Spaans te kunnen communiceren. Samen met niet-verbale communicatie is er het informeel Spaans. Met deze workshop leert u beiden beheersen, zodat u uzelf vlotter in het Spaans zult uitdrukken.

Lessen uitspraak: Verbeter uw accent en leer praten als een echt Spanjaard.

Flirten en vrienden maken in het Spaans: Weet u hoe Spanjaarden communiceren in sociale situaties? Behalve de taal zijn er cultuurverschillen die men eigenlijk zou moeten kennen tijdens het in contact komen met Spanjaarden. Tijdens deze cursus leert u meer over Spaanse sociale gewoontes. Daarbij zult u een meer informeel vocabulaire leren plus een boel leuke uitdrukkingen om te gebruiken tijdens uw verblijf in Madrid.

Twee Spaanse dichters: Lorca en Miguel Hernández, twee Spaanse dichters, getetekend door de Burgeroorlog. Leer hen kennen tijdens deze klas, waarin zowel poëziee als liedjes worden behandeld, en we zullen spreken over dit voor Spanje zo belangrijke stukje geschiedenis.

Discussievoeren ´op z´n Spaans´: Workshop met interactieve activiteiten over de Spaanse manier van discussievoeren. Wil je weten wat Spanjaarden zeggen tijdens flinke discussies? En waarom ze altijd hun handen gebruiken om van alles en nog wat uit te leggen? Kom langs en ontdek de cultuur van het discussieren!

Historische Activiteiten:

Culturele en Sociale Activiteiten Onze studenten die deelnemen an Camino de Santiago Madrid

El Camino de Santiago: De route naar Santiago de Compostella was tijdens de middeleeuwen de belangrijkste pelgrimsroute van Europa, en één van de meest belangrijke aspecten uit de Spaanse geschiedenis. Leer hoe de route naar Santiago vol zit met anekdotes, legenden en verhalen.

Bezoek aan het nationaal archeologisch museum: In het nationaal archologisch museum ontdekken we de verschillende tijdperken van de Prehistorie tot aan het heden. We zien er archeoloische ontdekkingen, ruines en muurschilderingen.

Bezoek aan het museum San Isidro: We zien de expositie over de geschiedenis van Madrid. Het is een ander soort museum dan gebruikelijk, en veel minder toeristisch, hier kan men werkelijk de geschiedenis van de stad leren kennen.

Bezoek aan Alcalá de Henares:
Maak kennis met één van de belangrijkste steden in de provincie Madrid: Alcalá de Henares, de geboortestad van de beroemde Miguel De Cervantes, schrijver van Don Quijote. Bewonder de beroemde universiteit, de Calle Mayor en nog veel meer prachtige gebouwen en pleinen.

La Guerra Civil: La Guerra Civil Española (de Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939) is geen makkelijk thema in de historie van Spanje, en heeft diepe sporen achtergelaten die nu nog terug zijn te zien in het politieke en sociale leven van Spanje. Om de Spaanse samenleving werkelijk te leren kennen, is het noodzakelijk om ook de Burgeroorlog te bestuderen. Tijdens deze cursus geven wij u een blik op de gebeurtenissen.

ETA: We bekijken de meest recente geschiedenis van Spanje en komen uit bij de problemen van vandaag, en hopelijk bij de oplossingen voor morgen. Een verhaal over Spanje en de ETA.

Het Madrid van de Borbones: We wandelen door de straten van Madrid waar de Borbones hun cultureel erfgoed hebben achtergelaten. We ontdekken gebouwen, boulevards, fonteinen, u zult de geschiedenis leren kennen van het Palacio Real, het Plaza MAyar en de Puerta del Sol... en nog veel meer.

Rondleiding met gids door het centrum van Madrid: U wandelt langs de meest typische plaatsen van de stad, zoals het Plaza Mayor, het park Retiro, Sol en het Palacio Real. Tegelijk zult u meer te weten komen over de geschiedenis en de cultuur van de stad.

Geesten van Madrid: Geesten, spoken en schimmen....In Madrid doen verschillende legenden de ronde over enkele gebeurtenissen in de paleizen van de stad. Ook over verschillende straten en gebouwen zijn er verhalen die u versteld zullen doen staan....Ga mee en ontdek enkele van de meest bekende gebouwen, monumenten en straten van Madrid, ontdek hun geesten en oude verhalen.

Het Barcelona van Gaudí: Een wandeling door de stad van de Graaf langs de monumenten van de onsterfelijke kunstenaar Antoni Gaudí. Ook zullen we een virtuele tour maken langs zijn mooiste straten en steegjes.

Culturele Activiteiten:

Culturele en Sociale Activiteiten in Madrid Het Don Quijote Route
 
Route van Don Quijote: De reizen van dit populaire figuur van Cervantes zijn een goed excuus om La Mancha te leren kennen, een Spaanse provincie van kunst, tradities en schitterende natuur. We maken een virtuele tour langs de plaatsen die Don Quijote aandeed, en die nu door toeristen van heel de wereld worden bezocht.

Don Quijote: El Quijote is het meesterwerk van Cervantes en één van de meest bewonderenswaardige creaturen van de menselijke geest. Het is een perfect voorbeeld van de ridderliteratuur, met haar twee belangrijkste personages. Don Quijote en Sancho Panza vertegenwoordigen twee types van de Spaanse geest, de idealist en de dromer, die vergeet dat hij de dagelijkse benodigdheden nodig heeft om te overleven, in plaats van onbereikbare wensen, en de optimistische en nuchtere, maar erg onhandige Sancho Panza. Dit hoogst gewaardeerde juweeltje van de Spaanse literatuur heeft heel de wereld veroverd, en is misschien zelfs, samn met de bijbel, het meest vertaalde werk in de wereld, gezien het universele karakter van haar personages.

Bezoek aan het Prado museum: Het Prado is het belangrijkste schilderijenkabinet van Spanje, en één van de besten in de wereld. Het Prado is gigantisch, en het is onmogelijk om alles te zien in een paar uur tijd. Hierdoor wordt er de keuze gemaakt om de werken van Velásquez, Goya en el Greco te bewonderen.

Maadrid vanuit de lucht: Heeft u zichzelf altijd afgevraagd hoe Madrid er vanuit de lucht uit zou zien? Ga met ons mee naar het Parque del Oeste, en maak een rit in de kabelbaan, waar u van het uitzich over de stad kunt genieten. Daarna bezoeken we het Parque del Oeste en de zone Argüelles.

Introductie in Oosterse Dans: Theorie en praktijk van de Oosterse Dans. U kunt genieten van de muziek, de geschiedenis, verschillende ritmes en u leert enkele basisbewegingen van deze verleidelijke en populaire dans.

Flamenco: Tijdens deze workshop leren we de herkomst van de Flamenco kennen, haar geschiedenis, ontwikkeling en toekomst. Zowel de muziek als de dans. Vanuit de traditionele Flamenco zijn er nieuwe soorten ontstaan zoals de Flamenco-pop en Flamenco-chill-out....

Gastronomie van Spanje: Tijdens deze workshop leert u de gastronomie van Spanje kennen door middel van recepten, typische ingrediënten en seizoensproducten. Enkele gerechten zijn gazpacho, tortilla en nog veel meer.…

Bezoek aan het Reina Sofía: We bezoeken dit museum, dat als doel heeft om de kennis van, toegang tot en mening over moderne kunst te vergroten voor het publiek.

Bezoek aan het Palacio Real van Madrid: Het Palacio Real van Madrid is één van de meest kenmerkende gebouwen die de levensstijl van de Borbonen in Spanje weergeven. Vanwege het feit dat er talloze kunstvoorwerpen in het paleis zijn te bezichtigen is het meer dan de moeite waard om het te bezoeken.

Bezoek aan het Thyssen museum: Een paar van de mooiste kunstwerken in de wereld bevinden zich in de privécollectie in het hart van Madrid. Ga mee om ze te ontdekken!

Spaanse mode: Wilt u meer weten over mode in Spanje de laatste decennia? Tijdens deze workshop praten we over hoe de mode zih heeft ontwikkeld, de opkomst van nieuwe ontwerpers en ketens die nu over de hele wereld bekendheid genieten, zoals ZARA. De geheimen van hun succes en waar u kunt gaan winkelen in Madrid.

Stierenvechten: Dit is een traditie die veel opspraak veroorzaakt, zowel binnen als buiten Spanje. Het wordt vooral bekritiseerd door verdedigers van dierenrechten. Maar, wilt u de geschiedenis leren kennen, sinds wanneer en waarom bestaat het stierenvechten in Spanje? Kunst, traditie en spektakel, ook dat zijn de stierengevechten.

Museo del Traje: Het Museo del Traje is een nationaal museum over Spaanse klederdracht en haar evolutie op het Spaanse platteland. Een tour langs de mode van alle tijden om beter te kunnen begrijpen waar we nu zijn.

Drie culturen: Joden, Moslims en Christenen: Praten over het samenleven van Joodse, Islamitische en Christelijke cultuur tijdens de Middeleeuwen op het Iberisch Schiereiland en haar gevolgen voor cultuur en geschiedenis is het doel van deze workshop.

Kerst in Spanje: Elk jaar komt kerst weer terug, dit zeer christelijke feest. Elk land viert hetzelfde, de geboorte van Christus, maar, zou u graag willen weten hoe het in Spanje gevierd wordt? Wat eten ze, wat drinken ze, wat doen ze? En ook, hoe sluiten ze het oude jaar af en gaan ze het nieuwe jaar in?

Kerstliedjes: Van klassiekers zoals Stille Nacht, Heilige Nacht tot de meest recente, gezongen door Luis Miguel of Roxana, we zullen naar kerstliedjes luisten en zelf ook zingen, maar wel in het Spaans! Mis deze leuke en muzikale activiteit niet, om de cursus vrolijk af te sluiten.

Cultuur en tradities van México: Leer haar gewoontes, muziek, folklore en gastronomie kennen. Neem je wat nachos, met lekker veel chile? Of wil je weten hoe de ´Día de los Muertos´ gevierd wordt? Luister naar een ´ranchera´, of bekijk een partij vrij worstelen, lucha libre. Kent u de werken van Frida Kahlo? Wat weet u van de oorspronkelijke bewoners? De Mexicanos zijn heel wat meer dan een grote sombrero en een fles tequila...

Cuba: cultuur en nog veel meer: Gewoontes, muziek, film, gastronomie, politiek etc. Ontdenk dit wonderbaarlijke eiland, haar inwoners en haar meest magische en verrassende plaatsen. Leer meer over deze man met zijn militaire outfit en zijn baard, Fidel Castro genaamd, en Ché Guevara en de Cubaanse Revolutie.

Sociale en Culturele Activiteiten Program Madrid Cooking Workshop

Eten, drinken en uitgaan Madrid:  Durft u het aan? Zwarte bonen, varkensvlees en gebakken banaan. En een mojito? Bars en restaurants in Madrid waar men de Cubaanse levensstijl kan ervaren.

Spaanse gewoontes, stereotype of cultuur?: Spanjarden gaan naar bars, houden siesta, kussen elkaar altijd, dansen flamenco, werken weinig en gaan erg veel uit.. Stereotype of cultuur? Tijdens deze workshop leert u enkele Spaanse gewoontes kennen en wordt er korte metten gemaakt met het stereotype.

Arabische cultuur in Spanje
: De Arabieren hebben Spanje vanaf de Middeleeuwen beïnvloed, tot aan het heden: Cultuur, kunst, politiek, religie.. We ontdekken veel aspecten van de Arabische aanwezigheid in Spanje.

Discussie over de Spaanse literatuur: Mini discussies over echt Spaanse schrijvers, zoals Cervantes en Lorca.

El día de los muertos in México:
México is een land van tradities, oude beschavingen en rituelen. U komt te weten hoe 31 october, Dia de los Muertos, in México gevierd wordt, en waar het feest vandaan komt. Het zal u verrassen, altaren om de doden te herinneren, snoepjes in de vorm van schedels...

Spaanse cinemafografie: U leert de werken van verschillende Spaanse regisseurs te waarden: Pedro Almodóvar, Vicente Aranda, Alejandro Amenábar, etc.. 

Discussie over culturele aspecten en belangrijke themas in de Spaanse samenleving: U zult meer te weten komen over hoe al deze zaken de Spanje op het moment beïnvloeden.

De Spaanse pers: Workshop met interactieve activiteiten over de actuele politiek, sociale gebeurtenissen, sport, economie, cultuur etc.. Om te weten en begrijpen wat er rondom ons allemaal gebeurd, door humor en vreemde of grappige nieuwtjes te gebruiken.

De Botellón: Debat over het actuele thema dat alle Spaanse ouders en scholen veel zorgen baart: Drinken op straat voor de lol.

Recente problemen in Spanje: We zullen een ronde maken langs de meest recente geschiedenis van Spanje, om bij de belangrijkste problemen uit te komen die op het moment spelen in Spanje, en de oplossingen voor de toekomst. Een gesprek over Spanje, Spanjaarden en alles wat ons zorgen baart.

Shopping in Madrid: Een presentatie over de beste plaatsen om te gaan shoppen in Madrid: Vanaf de ´Gouden Mijl´ tot aan de Madrileense Sohi. Ontdek bovendien de goedkoopste, chicste en leukste straten om te gaan winkelen.

Driekoningen en andere Spaanse tradities: De oudste traditie zeg dat ze uit het Oosten kwamen, met z´n drieën, en dat ze werden geleid door een ster die hen naar Bethlehem bracht.. Dit belangrijke religieuze feest wordt in Spanje elk jaar uitbundig gevierd. Wilt u weten hoe?

Bezoek aan het museum van de Romantiek: De Romantiek was een reactie tegen de rationele en kritische geest van het Klasicisme. Het is een culturele en politieke beweging met haar oorsprong in Duitsland en Groot-Brittanië, ontstaan aan het eind van de 18e eeuw. We ontdekken samen de revolutionaire reactie tegen het rationalisme, voorrang gevend aan een persoons´gevoelens.

Spaanse Muziek; introductie van de Flamenco: Tijdens deze workshop wodt u geïntroduceerd in de wonderlijke wereld van de Flamenco, haar bewegingen, haar sensualiteit en haar geschiedenis. Schrijf u in en laat u door de passie meeslepen.

Spaanse regios: Deze activiteit laat u kennismaken met drie van de bekendste regios van Spanje: Madríd, Andalucía en Cataluña.Er zijn een aantal aspecten die behandelt zullen worden: Geschiedenis, klimaat, cultuur, gastronomie, waarin wij ons verder zullen verdiepen.  

Sociale activiteiten:

Culturele Activiteiten Spaanse Tapas Madrid


Tapas en een pilsje met andere studenten: U zult kennismaken met andere studenten van onze school, en uw Spaans oefenen terwijl u geniet van een typisch Spaans hapje en drankje.

Uitwisselingsavond: Met een goed glas wijn in de hand kunt u uw Spaans oefenen en kennismaken met de echte Madrileen.

Spaanse cabaretiers: Als u de Spaanse samenleving echt goed wilt leren kennen, is er geen betere manier dan het luisteren naar een echte Spaanse cabaretier. Ook zult u te weten komen hoe Spaanse handen blaffen, of hoe een sluitende deur in Spanje klinkt!

Wandeling door het Parque de Retiro: Geopend voor het publiek sinds 1868, dit park is voor veel Madrilenen hun lievelingsplekje om te komen uitrusten. We wandelen langs haar tuinen, zullen haar paleizen bewonderen en enkele standbeelden met als thema de duivel.

*De complete lijst met de activiteiten van de week kunt u vinden aan het prikboord van de school