Instituto Cervantes


Spansk Kultur och Sociala Aktiviteter
Print this page

AIL Madrid komplemetterar sina strukturerade klassrumsstudier med Spansk Kultur och Sociala Aktiviteter-programmet: 10 lektioner i veckan tillägnat till att lära sig mer om kulturen och sederna i Spanien samt lära känna Madrid bättre som stad. Och den bästa egenskapen med programmet är att det är inkluderat utan extra kostnad för intensiva kursstudenter!

Schema

  • 10 lektioner av kulturella och sociala aktiviteter i veckan är utspridda på 2 lektioner sessioner varje eftermiddag eller kväll från Måndag till Fredag. 

Valfri närvaro och flexibilitet

  • I början på veckan som kommer din spanskalärare berätta om veckans schema för Spansk Kultur och Sociala Aktiviteter-programmet så du kan bestämma i vilka aktiviteter du vill delta och skriva upp dig på listan. Om du sedan ändrar dig kan du enkelt radera ditt namn från listan.  

Öva på din Spanska

  • Alla språkliga, kuluturella och historiska  aktiviteter organiseras av AIL Madrids lärare som har spanska som sitt modersmål. De ger dig ytterligare möjligheteratt öva hörförståelse och att uttrycka dig på spanska.
  • Elever med nybörjarnivå drar även nytta från aktivteterna eftersom de interaktiva och visuella egenskaperna later elever med olika spanskakunskaper delta och förstå temat
  • Aktiviteterna är ett avslappnat komplement till kunskaperna eleven har lärt sig under morgonens intensiva spanskakurs. 

Träffa nya vänner

  • Alla aktiviteter är ett bra sätt att lära känna studenter från andra grupper. 
  • Det dynamiska och interaktiva sättet på vilket aktiviteterna anordnas bidrar till skolans trevliga och avslappnade atmosfär.  
  • En AIL Madrid-lärare eller representant medföljer alltid eleverna till the social aktiviteterna för att försäkra sig om att alla är inblandade och deltar aktivt. 

Gratis för alla för intensiva kurs elever

  • AIL Madrid tar inte ut sin intensiva kursen för guidade aktiviteter, men det finns också de inträdesavgifter till museer och transportkostnader, och kostnaden för mat och dryck. 

Variation

Programmet innehåller över 60 olika aktiviteter som roteras för att undvika repetition och garantera variation. 
Aktiviteterna är indelade i 4 kategorier:

Språkliga aktiviteter

Uttal och Rättskrivning: En workshop som med roliga aktiviteter ger dig möjligheten att färska upp de grundläggande uttalsreglerna .

Accentuering: Används en accent i ett visst ord eller inte? Om du någonsin ställt dig själv den frågan så kommer vår accentuering workshop klara upp alla dina tvivel.

Spansk Sång Workshop: Här kommer du få lyssna på de nyaste trenderna inom spansk musik och kända spanska sånger,  samt lära dig ny vokabulär och nya uttryck.

Vardagsuttryck genom kroppsspråk: Denna workshop rekommenderas för nybörjare och för elever i våra två fortsättningskurser (intermedio) och omfattar vardagsuttryck som flitigt används i Spanien. Du kommer att få lära dig ett flertal uttryck och talesätt och hur de används praktiskt i tal.  

Lektyr Workshop: Att läsa är ett steg in till en fascinerade värld och är ett av det bästa sätten att öva på din spanska och lära dig på ett trevligt och avslappnande sätt. Delta i vårt workshop och ta reda på vilka spanska och latinamerikansk böcker som bäst passar dina kunskaper och intressen.

Ordsspråk Workshop: Ordspråk har använts för att uttrycka tankar och visdom sedan Don Quijotes tid. Om du vill lära känna Spanien och dess folk bättre så passar denna workshop dig utmärkt. 

Kultur och Uttryck med Färger: Färger har alltid en anknytning till kultur och språk. Till exempel, på svenska så är grönt skönt, blått är flott och gult är fult, men på spanska? I denna workshop kommer du får lära dig färgerna på spanska, analysera de kulturella skillnaderna som är knytna till dem och öva på några av de mest färgstarka spanska uttrycken.

Djur i det spanska språket: Lär dig ord och uttryck som är knytna till djur samt ljuden de gör i varje land, för att få din spanska att låta mer naturlig.

Federico García Lorca: Ett bra tillfälle för att upptäcka denna poet, ett av 1900-talets stora genier som avrättades i unga år under inbördeskriget på grund av sina politiska åsikter. Lorca är känds som Spaniens stora kärlekspoet.

Diktnings Workshop: Alla kan skriva poesi och denna workshop lär dig att skriva på spanska. Med lite hjälp och fantasi kommer du kunna skapa poesi. Att leka med språket är roligt och hjälper dig att lära! Everyone can write poetry and this workshop will teach you how to in Spanish.

Praktisk Spanska – CV och Personligt Brev: Ett bra CV och personligt brev är grundläggande om du vill hitta ett jobb i Spanien. Här bekantar vi oss med de olika typerna av CV och de bästa sätten för dig att visa upp dina kunskaper och imponera den spanska arbetsmarknaden med ditt CV.
 
Vardagsspanska och Kroppsspråk: Om du vill kommunicera bra på spanska, så är det viktigt att du lär dig använda ditt kroppsspråk. I denna workshop får du lära dig att uttrycka dig på ett mer naturligt sätt och lär dig förstå den spanska som talas på gatan.

Fonetik Workshop: Bättra på ditt spanska uttal och lär dig tala som en äkta Madrileño!

Historiska aktiviteter:

Camino de Santiago: Camino de Santiago var en av de viktigaste pilgrimsfärderna i medeltidens Europa och besöks av tusentals pilgrimer varje år. Här kan du lära dig mer om Camino de Santiagos anekdoter, legender och sägner.

Besök Museo Arqueológico Nacional (Nationella Arkeologiska Muséet): Upptäck ruiner, kända väggmålningar och arkeologiska artefakter från prehistoriska tider framtill modern tid.

Besök San Isidro Muséet: Detta museum är tillägnat Madrids historia och är långt ifrån nutidens fart och fläng.

Besök Alcalá de Henares: Lär känna en av de mest typiska städerna i Madrid-provinsen och hela Spanien.  Alcalá de Henares är Miguel De Cervantes födelseort, det kända Alcalá Universitetets hemstad och kan ståta med en vacker Calle Mayor.

Det Spanska Inbördeskriget (1936 – 1939): Inbördeskriget var förmodligen den viktigaste historiska händelsen under 1900-talets Spanien och hade en omfattande  påverkan på landets modern politiska och sociala situation. I denna aktivitet kommer du få en översikt  över de viktigaste händelserna och deras konsekvenser för dagens Spanien

ETA – Terrorister eller Frihetskämpar?: En översikt över Spaniens senaste händelser kommer hjälpa dig första den aktuella problematiken inom spansk politik. Vi kommer ta en titt på spanjorernas åsikter och lösningar och möjligheter inför framtiden

Huset Bourbons Madrid: Vi kommer promenera längs de gatorna  där Huset Bourbon lämnade sin kulturella prägel. Vi kommer att upptäcka vackra byggnader, breda, storslagna avenyer och imponerande fontäner.

Guidade promenader i Madrid: När vi tar de genom stadens mest kända platser, som Plaza Mayor,  Retiro parken, Sol, el Palacio Real (Kungliga Palatset)  berättar vi även om stadens historia och kultur.

Hemsökta Madrid: Huvudstadens palats, gator och storslagna byggnader döljer  spökhistorier som verkligen kommer att förvåna dig. Upptäck några av Madrids mest kända platser från ett annat perspektiv: spoken, andar, troll och legender.

Kulturella aktiviteter:

Don Quijote-leden: Den mest populära Cervantes-karaktärens resor är ett bra skäl att lära känna Castilla La Mancha,det spanska samhället  där du finner massor med konst, traditioner och vacker natur. Vi tar med dig på en virtuell rundtur  till de mest symboliska platser som Don Quijote besökte.

Don Quijote: El Quijote är en fiktiv figur skapad Miguel de Cervantes i den välkända 1600-tals romanen Don Quijote. Romanen, som kom att bli en av historiens mest beundrade litterära skapelser, presenterade  många av sin tids mest allvarliga, men outtalade, problem på ett komiskt sätt. Dess två huvudpersoner, Don Quijote och Sancho Panza, förkroppsligar två typer av den spanska själen: idealisten, en positive och praktisk människa, som däremot är något av en fatalist, och drömmaren, som glömmer det materiella livets nödvändigheter  för att följa ouppnåliga illusioner. Den här spanska litterära pärlan kan njutas av alla!

Besök Prado Muséet: El Prado är en av de mest populära sevärdheterna i Madrid och det är lätt att förstå varför! Prado muséet är det viktigaste konstgalleriet I Spanien och innehåller en samling av några av de mest berömda målningarna, skulpturer, tryck och medaljer i världen. El Prado är gigantiskt och omöjligt att se i sin helhet på bara ett par timmar. Därför kommer vi se utvalda konstverk av Velazquez, Goya och El Greco
 
Madrid Uppifrån: Har du någonsin undrat hur Madrid ser ut uppifrån? Det är imponerande utsikt! Kom med oss till Parque del Oeste och åk Madrids linbana för att njuta av utsikten över staden, Casa de Campo och Argüelles-distriktet.

Introduktionskurs Magdans: En teoretisk och praktisk introduktion till de orientaliska danserna. Du kommer få möljligheten att njuta av musiken medan du lär dig om de olika rytmerna och dansens bakgrund. Du kommer även få lära dig några av nutidens mest populära grundsteg.

Flamenco:  Denna workshop kommer bekanta dig med flamencons ursprung, dess historia och utveckling. Du kommer få lära dig om bade musiken och dansen, från den mest traditionella flamencon till dagens nyaste trender som flamenco-pop och flamenco-chill-out. 

Spansk gastronomi: I denna workshop kommer du få lära dig mer om typisk spansk mat, dess traditionella ingredienser och recept som gazpacho, tortillas, jamón och många andra härliga spanska kulinariska kreationer. 

Besök Reina Sofia Muséet: Detta museum speglar modern och nutida spansk konst med dess olika manifestationer och samlingar. Muséet skapades för att främja förståelse av skulpturer och målningar och underlätta allmän kunskap i ett internationellt sammanhang. Under detta besök kommer vi upptäcka dess imponerande moderna gallerier!

Besök det Kungliga Palatset i Madrid: Det Kungliga Palatset är en av de stadens mest symboliska byggnader! Det är ett uttryck av den spanska Bourbon dynastins storslagenhet och livsstil. Innanför denna ofantliga byggnad finns otaliga rum (totalt 3418 stycken), frikostigt inredd med porslinsskulpturer, vackra gobelänger och extravaganta möbler. 

Besök Thyssen-Bornemisza Muséet: Detta museum innehåller flera konstsamlingar, bland annat italienska renässansverk, brittiska, holländska och tyska målningar, samt kända verk av europeiska och amerikanska impressionister. Några av de kända konstnärer vars verk pryder detta museum är Claude Monet, Vincent Van Gogh, Jan Van Eyck, Rembrandt  och Picasso.

Spanskt Mode: Skor, skjortor, byxor, klänningar, frisyrer och smycken avslöjar mycket om en kultur. I denna workshop diskuterar vi utvecklingen av trender genom tiderna, nya designers och kedjor som nu kan finns över hela världen, som ”ZARA” och orsakerna till deras framgång. We kommer även prata om de bästa platserna för budgetshopping!

Tjurfäktning: Denna spanska tradition har orsakat många debater inom och utanför Spanien. Den kritiseras av djurrättsrörelser,  men uppskattas av många av Spaniens äldre generationer. Vill du lära dig mer om historian, symboliken och koncepten bakom denna långa spanska tradition? Konst, tradition, nöje: tjurfäktning innehåller allt. 

Museo del Traje: Detta museum har för avsikt att främja kunskap och förståelse för den historiska utvecklingen för spansk klädsel och kultur. Dey är en promenad genom årtionden av modetrender som hjälper oss förstå varför vi klär oss som vi gör idag.

Tre Kulturer - Judar, Muslimer och Kristna: Målet med denna workshop är att diskutera muslimerna, judarna och de kristnas samexistens i medeltidens Spanien och dess kulturella och historiska konsekvenser

Jul i Spanien: Varje år när jul, den viktigaste kristna högtiden, infaller, så firar varje land i hela världen för samma orsak: Jesus Kristus födelse. Skulle du vilja veta hur spanjorerna firar? Vad de äter, dricker, hur de tar farväl av det gamla året och välkomnar det nya?   Varje land firar den viktigaste religiösa händelsen i den kristna kalendern på sitt egna sätt. Upptäck spanska seder och traditioner under jultiderna inklusive typisk mat och dryck, och familjesammankomsten  över julafton och trettondagsafton.

Julsånger: Från den klassiska Stilla Natt till de nyare som sjungs av Luis Miguel och Roxana, kommer vi lyssna på och sjunga julsånger på spanska. Missa inte den här trevliga musikaliska aktiviteten för att avsluta kursen med en massa glädje!

Mexikansk Kultur och Traditioner: Känner du till mexikanska seder, music, folksägner, gastronomi? Vågar du prova nachos med chili? Eller är du nyfiken på hur de Dödas Dag firas? Skulle du vilja lyssna på en ”ranchera”?  Vad vet du om “lucha libre”- en mexikansk brottningsstil? Har du någonsin sett ett konstverk av Frida Kahlo? Vad vet du om ursprungsbefolkningen? Mexikanerna är mycket mer än bara en stor sombrero och en flaska tequila...

Kuba: Seder, music, filmer, gastronomi, politik och mycket mer. Upptäck denna fantastiska ö, dess invånare,  dess mest underbara och förvånande platser och lär dig mer om Fidel Castro, Che Guevara och den Kubanska Revolutionen.

Mat och Dryck i Madrid: Har du någonsin provat jamón, tortilla Española eller undrat vad den där kalla tomatsoppan är? Då är denna aktivitet perfekt för dig! Upptäck traditionella spanska maträtter över ett glas sangria medan du slappnar på ett typiskt madrileñskt inneställe. 

Spaniska Seder - Stereotyper eller Kulturellt Beteende: Spanjorerna går på barer, sover siesta, kysser varandra  hela tiden, dansar flamenco, jobbar lite och festar mycket... Är dessa bara stereotyper eller ett kulturellt beteende? I denna workshop får du lära dig sanningen!

Arabisk kultur i Spanien: På grund av deras erövring av Andalusien, så har arabisk kultur haft ett starkt inflytande i Spanien sedan medeltiden. I denna workshop tar vi en närmare titt på dess intryck på nutida kultur, konst, politik och religion i Spanien.

Spansk Litteratur Diskussioner: I denna workshop kommer vi diskutera ett flertal litterära verk. Tillsammans upptäcker vi mer om epokerna för att hjälpa oss förstå mer om det som inspirerade kända författare som Miguel de Cervantes och García Lorca och syftet de hade med sina verk.

De Dödas Dag i Mexico: Mexico är ett land fullt av traditioner, uråldriga civilisationer, rättigheter, etc. Vi kommer lära oss mer om hur den 31 Oktober, De Dödas Dag, firas samt högtidens ursprung. Du kommer att förvånas: altare för att minnas de döda, godis i dödskalleform  och många mer skräckfulla överraskningar! 

Modern Spansk Filmkurs: Denna aktivitet omfattar verk av välkända spanska filmregissörer som This Pedro Almodóvar, Vicente Aranda och Alejandro Amenábar.  Upptäck undren av den spanska filmindustrin!

Föreläsningar och Diskussioner om Kulturella Synpunkter och Ämnen relevanta i dagens Spanien: Lär dig mer om händelserna som för närvarande påverkar det spanska samhället.

De Spanska Medierna: En workshop med interaktiva aktiviteter om nutida politik, sociala problem, sport, ekonomi, kultur, samt roliga fakta och ovanliga nyheter, etc, som kommer hjälpa dig lära känna och tolka vad som pågår omkring oss med humor

Fenomenet  “Botellón”: En debatt om ett aktuellt ämne som berör unga spanjorer, deras föräldrar och myndigheterna: alkoholkonsumtion på allmänplats som fritidsaktivitet

Nyheter från Veckan som gått: Vi börjar från 1900-talet och går sedan genom de senaste händelserna i spansk historia för att komma fram till de viktigaste ämnena och frågorna som kommer att avgöra framtiden. Ett samtal om Spanien, spanjorerna och de samhällsfrågor som oroar oss. 

Sociala aktiviteter

Cañas y Tapas (Öl och Tilltugg): En kväll med andra elever:  Möt de andra studenterna och öva på din spanska medan du avnjuter typisk spansk mat och dryck!

Noches de Intercambio: Tillbringa en kväll samtalandes med människor som har spanska som sitt modersmål medan du lär dem ditt egna, och utbyt kunskaper. Ibland är det så man lär sig bäst!

Den Spanska Serietidningen: Om du vill lära dig mer om det spanska samhället och dess problem finns det ingen som kan beskriva det bättre än serietidningstecknare och humorister. Upptäck roliga fakta som hur hundar skäller på spanska och hur en dörr låter när den stängs.

En Promenad Genom Retiro: Parken som varit öppen för allmänheten sedan 1868 är Madrids mest populära ställe för att slappna av och är lika uppskattad av lokalinvånarna som av turisterna. Tillsammans promenera vi genom dess trädgårdar och besöker palatsen och en av de få statyerna i världen som avbildar Djävulen. 

*En lista över den aktuella veckans aktiviteter finns på skolans anslagstavla